blank

Nya brandskyddsdörrar enligt EN 1634-1

Attraktivt utseende, enkel montering, mindre slitage
Sin nya serie brandskyddsdörrar, som ger mindre slitage, gör monteringen enklare och som nu ser ännu bättre ut, presenterade dörr- och portspecialisten Teckentrup på mässan BAU 2007. Dessa dörrar med tunnfals kräver ingen bandprägling och det nya monteringssystemet förkortar monteringstiden och medger till och med en höjdjustering i efterhand. Dessa dörrar är godkända enligt DIN 4102 - men är också redan testade enligt den nya Europa-standarden 1634-1. Och eftersom denna serie redan idag är godkänd även i utlandet, så kan dessa dörrar utan problem användas som brandskyddsdörrar i hela Europa. Vilken kvalitet en brandskyddsdörr har ser man egentligen först, när man tittar lite närmare på detaljerna - hos den nya Teckentrup brandskyddsdörren har utvecklingsingenjörerna i första hand förbättrat monteringssystemet och designen. Resultatet är en dörr med perfekt design, lång livslängd och enkel montering.

 

Karmens fästanordning är så konstruerad, att man endast behöver en dybel för varje fästpunkt. Man slipper besvärliga fundamentankare och att fästa in ett stort antal dyblar. Karmen är alltså snabbt monterad. Beroende på hur situationen är på plats finns det hörn-, mot-, omfattnings- och blockkarmar, som vid sidan om murverk också kan monteras i betong, cellbetong och lätta regelväggar - för vilka man även kan använda en hörnkarm. Efter monteringen kan man dessutom höja dörrbladet upp till fyra millimeter för att kompensera eventuella ojämnheter i golvet. Vad det gäller de ställbara dörrhandtagen har Teckentrup nu också en helt ny lösning (gäller för 62 millimeter tjocka dörrar): här finns nu plaststyrningar på karmen som gör att dörren stängs mycket tyst och i stort sett utan slitage. Passtycken, som finns i tre tjocklekar, begränsar spelrummet mellan det ställbara dörrhandtaget och låsregeln, så att dörren alltid sitter optimalt på plats. Detta skonar komponenterna och användaren slipper besvärande ljud när dörren stängs. Dessutom kan man när som helst - också i efterhand - montera en slutare upptill på dörren på båda sidor.

Temat rost: genom en ny förbindningsteknik har brandskyddsdörrar inte längre några svetsfogar. Och det betyder att korrosionskyddet (förzinkningen) inte kan påverkas negativt. Såmed bortfaller också det klassiska stället för oxidation. Ändå har dörren stabilitet förbättrats genom en speciell falsnings- och kantningsteknik. Med denna dörr presenterar Teckentrup för första gången en brandskyddsdörr med tunnfals-utseende utan bandprägling, så att man får man ett över hela ytan plant dörrblad. - Med andra ord: brandskydd som absolut inte längre har något gemensamt med de dörrar som vanligtvis används för t.ex. pannrum.

Denna dörr är testad enligt den nya Europa-standarden 1634-1 (godkänd enligt DIN 4102) - och är därför en god investering i framtiden. Dörren T 30 finns i en tjocklek på 42 och 62 mm (dörrbladet) och en storlek på upp till 1250 x 2500 mm (för dörrar med ett dörrblad) och upptill 2500 x 2500 mm för dörrar med två dörrblad (riktmått). Godkännandet som T 60-dörr kommer inom kort. Dessutom är andra europeiska certifikat planerade.