blank

Klimahaus® Bremerhaven 8° Ost

Dörrar mellan antarktis och regnskogen

Jorden runt genom alla klimatzoner på bara några timmar längs med den åttonde längdgraden – detta bjuder det nya klimathuset Bremerhaven 8°Ost på. Hur känns det egentligen att vistas i jordens olika klimatzoner – från 38 grader Celsius med en luftfuktighet på 85 procent till 6 grader under noll i riktigt torr luft?
Idén bakom detta stora projekt  är en simulerad jorden-runt-resa längs med den 8:e längdgraden 23 minuter öst. Här ligger Bremerhaven och alla övriga stationer: Schweiz, Sar­dinien,  sahelzonen, den afrikanska regnskogen, antarktis, Samoa, Alaska och den lilla ön Langeneß i Nordsjön, som hör till den tyska delstaten Schleswig-Holstein. Varje destination har en egen utställning där man kan uppleva det för denna region typiska klimatet och se de växter och djur som lever där. Korta filmer och olika presentationer förtydligar hur olika vädret är i dessa regioner. På övriga utställningsytor förklaras hur de fyra elementen eld, vatten, jord och luft påverkar vädret och klimatet, vilka perspektiv klimatutvecklingen på jorden har och vilka möjligheter var och en av oss har att skydda vårt klimat (och vår miljö). I en väderstudio får besökarna reda på hur man gör väderprognoser och hur TV producerar sina väderleksrapporter.

De byggmaterial som klarar sig i dessa zoner måste vara extrema – i synnerhet dörrar, som ju för det mesta är utsatta för ett klimat på ena sidan och ett annat på den andra. Ett exempel på detta är brandsäkra dörrar (Teckentrup, Verl): De är så att säga övergången mellan en sandöken respektive is och snö och ett “klimatneutralt“ trapphus dit människor kan fly om skulle börja brinna.