blank

Rhein-Neckar-Arena Sinsheim:
Ett nytt fotbollstempel för TSG 1899 Hoffenheim

Perfekt teknik – inte bara ute på gräsmattan. 242 brandskydds- och universaldörrar, 21 rullportar och 10 specialportar  ”sköter” sitt jobb perfekt och garanterar TSG 1899 Hoffenheim störningsfria fotbollsmatcher.

 

Belägen på en kulle och synlig redan på långt håll dominerar den nya Rhein-Neckar-arenan landskapet kring staden Sinsheim i regionen Kreichgau. Här fascinerar fotbollskonstnärerna från 1899 Hoffenheim sina fans. På bara 20 månader byggdes den nya fotbolls-arenan direkt intill motorvägen A6. Den har plats för 30 150 åskådare med 21 000 sittplatser och 9 150 ståplatser. I uppdrag av byggherren och mecenaten Dietmar Hopp planerade och ledde arkitektbyrån agn Niederberghaus & Partner det stora byggprojektet. Ett arkitektoniskt highlight är den “svävande takkonstruktionen“, som helt utan stöd svävar som ett moln över åskådarna och skyddar dem mot väder och vind samtidigt som den släpper igenom tillräckligt med ljus. På stadions västra del befinner sig 42 så kallade Business-Lounger med direkt ingång till läktaren. Denna exklusiva Business Club har plats för 2 000 VIP-gäster och i “Fan-krogen” finns plats för ca 450 gäster. På plan 1 går en galleria runt hela stadion, från vilken man kommer direkt till de olika blocken. Här finns också 21 kiosker där åskådarna har möjlighet att förse sig med ett och annat gott i pausen efter första halvleken resp. före och efter matchen.

 

Under det imponerande taket och under tribunerna befinner sig på 4 källarplan olika funktionsutrymmen, som till exempel bussinfarter,  utrymmen för spelarna, försörjnings- och teknikrum samt lokaler för gastronomin. När genomgångarna och dörrarna planerades hade brand- och rökskyddet samt flyktvägarna högsta prioritet med tanke på alla olika funktioner och de massor av människor som passerar här. Porten på plan 0 skulle dessutom passa perfekt ihop med den ”luftiga” arena-arkitekturen och även kioskernas dörrar och portar krävde ett speciellt koncept.

 

Teckentrup-teamet hade den optimala lösningen för alla krav som ställdes  – ett spektrum som sträcker sig från arktitektoniskt högvärdiga takskjutportar med sträckgaller över dubbelväggiga universaldörrar till brandskyddsdörrar i korridorerna och för gastronomin samt för alla kyl- och elrum. För kioskerna krävdes dessutom röktäta rullportar med specialmått och individuella säkerhetlösningar. Alla dörrar levererades grundmålade till byggplatsen och behövde sedan endast täckmålas på plats – matchande till omgivningen: Ytterdörrarna i matt svart och innerdörrarna i en elegant grå nyans.


Så mångsidiga kraven var, så omfattande var också Teckentrup:s lösningar. Vi monterade totalt 21 special-rullportar, 10 industri-takskjutportar SL och 242 dörrar med olika funktioner, alltså både
enkel-   och pardörrar  i T30- och T90-serien, delvis också med speciella funktioner, som t.ex. med rök- och inbrottsskydd. Och naturligtvis stod Teckentrup till förfogande hela tiden med både råd och hjälp – från planeringen över själva byggfasen och ända fram till slutbesiktningen.