Inbrottstjuvar tar sig ofta in genom källaren

Inbrottstjuvar tar sig ofta in genom källaren
2018-02-06 r2komm

Se till att även dina sidoingångar är säkra
Nu börjar den mörka årstiden och med den ökar också antalet inbrott, i synnerhet i villor och radhus. Inbrottstjuvarna utnyttjar gärna mörkret för sina ”aktiviteter”. Men de tar sig sällan in genom ytterdörren, utan bryter i stället upp källardörrar och fönster, klättrar över taket eller väljer sidodörren i garaget – för ofta är det just källardörren eller sidodörren i garaget som saknar inbrottsskydd. Dessutom vetter dessa mestadels mot en undanskymd plats, så att inbrottstjuvarna kan ”jobba i lugn och ro”.

Det bästa sättet att skydda sig mot inbrott är mekaniska inbrottsskydd, för ”en inbrottstjuv har ingen tid – om han inte kommer in på några sekunder avbryter han inbrottsförsöket och väljer hellre ett annat hus där det är enklare“, säger Sven Diembeck, säkerhetsexpert hos dörrtillverkaren Teckentrup i Verl. För att förhindra att objudna gäster tar sig in är det viktigt att stänga alla dörrar och fönster så fort som man lämnar huset – även om det bara är för en kort stund.

DIN-skyddsklasser ger säkerhet

Fastän källaringångar oftast är undanskymda så har de, i synnerhet i äldre hus, för det mesta bara en gammal trädörr med oskyddat lås som är lätt att bryta upp. Och det vet naturligtvis också en inbrottstjuv. Dörrar i DIN-skyddsklass 2 (WK2) är ett effektivt skydd. Flerdubbla låssystem, säkerhetsstift av stål och massiva gångjärn, samt skydd mot att kunna bända upp dörren, borra upp låset eller rycka loss det är ett effektivt skydd som kräver både tålamod och rätt verktyg för att kunna ta sig in. “Speciellt för källare finns prisvärda och DIN-godkända lösningar. Här gäller mottot: Säkerhet före design “, säger experten Diembeck.

Även genomgången mellan garaget och huset är en säkerhetsrisk: Ofta lämnar man garaget öppet och inbrottstjuven har i regel inga problem med gamla garageportar. Dessutom låser många inte genomgångsdörren mellan garaget och huset eller också skyddas denna dörr inte tillräckligt mot att t.ex. kunna bändas upp med en kofot. Den bästa lösningen är här ett dubbelt skydd – för garageporten och för dörren. För sidoingångar bör man välja minst skyddsklass 2 och genomgångsdörren mellan garaget och huset bör vara en brandskyddsdörr. Sven Diembeck rekommenderar dessutom både bullerskydd och värmeisolering: “Då kommer varken kyla eller motorbuller från garaget in i huset“. Portar med TÜV-certifikat förhindrar också att inbrottstjuvar stjäl saker ur garaget – för ofta har vi ju rätt så värdefulla saker där, som till exempel cyklar och dyra trädgårdsredskap.